dinsdag 8 december 2009

Verplichte Nascholing Chauffeurs

Wetgeving

Truck_Experience.gif De Richtlijn vakbekwaamheid is een nieuwe Europese richtlijn. Deze is op 15 juli 2003 vastgesteld door de Europese Unie. Een onderdeel is de EU Nascholingswet die bepaald dat vanaf 10-09-2009 vrachtautochauffeurs met een chauffeursdiploma verplicht zijn nascholing te volgen om het chauffeursdiploma te mogen blijven behouden. Vanaf 1 maart 2009 gelden de gecertificeerde trainingen al voor deze certificering.

Chauffeurs die voor 10-09-2009 het chauffeursdiploma hebben behaald mogen in de eerste termijn 7 jaar de tijd nemen (tussen 2009 tot 2016). Voor chauffeurs die het chauffeursdiploma hebben gehaald na 10-09-2009 geldt direct de nascholingstermijn van 5 jaar.

Chauffeurs geboren na 1955 zijn verplicht elke 5 jaar 35 uur nascholing te volgen. Dit kan in één jaar of verspreid over 5 jaren, met een minimum van 7 uur per cursus. Er zijn geen examens aan verbonden. Het is verplicht om minimaal één praktijktraining van 7 uur te volgen. Starten is mogelijk vanaf de eigen locatie. Tijdens de praktijktraining mogen goederen vervoerd worden.

Een openbare weg training moet minimaal 7 uur in beslag nemen, per chauffeur moet minimaal 2.5 uur zelf gereden worden. Dus 2 a 3 chauffeurs per dag kan mogelijk zijn. De nascholing kan alleen in een land worden gevolgd waar de chauffeur werkt of woont.


Certificering
ECOOL geeft aan CCV door dat de chauffeur bij ECOOL nascholing heeft gevolgd.

Als er totaal 35 uur verplichte nascholing is gevolgd, geeft CCV aan het RDW door dat de chauffeur voldoet aan de verplichte nascholing.

RDW geeft dit vervolgens door aan de
Gemeente.
63.gif
De chauffeur kan dan bij de Gemeente op het nieuwe rijbewijs de Code Vakbekwaamheid achter de voertuigcategorie met einddatum laten zetten. De code vervangt het papieren chauffeursdiploma. Het rijbewijs heeft dan en geldigheid van max. 5 jaar. Houd goed de verloopdatum van het rijbewijs in de gaten. Overheidsdiensten kunnen CCV raadplegen bij verkeerscontroles.


ECOOL als erkende opleidingspartner

ECOOL beschikt over ruim 10 jaar ervaring in diverse transport opleidingen. Met vele ervaren en gecertificeerde instructeurs is de kwaliteit bijzonder hoog bewezen. Professionele baan en openbare weg trainingen verzorgt ECOOL werkdagen per week.

Neem contact met één van onze adviseurs op voor maatwerk!

Uitgebreide informatie op de website van CCV.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten